Doriți ridicarea/obținerea permisului de conducere prin procură?
Academia de Traduceri oferă acest serviciu, cât și expedierea în orice țară a documentelor dvs.
Întrebări frecvente:
1.Pot preschimba Permisul de conducere din străinătate prin procură? Care sunt actele necesare? Se poate prin email sau poștă?
Răspuns: Nu se poate depune prin poștă sau email, ci doar personal. Se poate ridica personal de titular sau împuternicit sau prin poștă personal sau de către împuternicit, în acest caz la depunere se va prezenta și procura de ridicare (dacă primiți prin poștă).
Care este procedura preschimbării permisului românesc pierdut sau furat?
Răspuns: Procedura este simplificată. Trebuie să veniți doar cu buletinul, personal. Taxa o veți plăti lângă locul de depunere (dacă plătiți prin poștă sau cec, atenție ca pe chitanță să fie menționat ca beneficiar instuția prefectului, județului de care aparțineți, altfel chitanța nu e valabilă, iar recuperarea banilor se va putea face de la RAPPS). Ulterior, ridicați noul permis de la oficiul poștal, în raza domiciliului dvs., în 10-14 zile. Până atunci veți primi o adeverință care va înlocui permisul de conducere pentru 14 zile. Se poate depune cererea și prin email sau poștă (vedeți detalii mai jos).
Care sunt actele necesare pentru eliberarea duplicatului permisului deconducere românesc pierdut, furat sau deteriorat ori în cazul schimbăriinumelui titularului, înainte de expirarea valabilităţii administrative?
a) cererea titularului, se
editează informatic la ghiseu și se înmânează titularului pentru a o semna și
pentru a completa informațiile privind motivul lipsei permisului de conducere
și dovada plății contravalorii duplicatului. Dacă se solicită eliberarea
duplicatului prin corespondență sau e-mail se poate descărca prin activarea
butonului descarcă;
b) în cazul cetăţenilor români, actul de identitate al titularului, în original şi copie,
din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;
c) în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de
înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu;
d) dovada plăţii contravalorii permisului de conducere – 89 lei, se poate achita numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;
e) permisul de conducere,
în caz de deteriorare sau pentru schimbarea numelui.
- În cazul pierderii, reţinerii într-un statmembru UE sau furtului permisului de conducere, titularul declară acest faptprin completarea în mod corespunzător a cererii (prin bifarea căsuţelorcorespunzătoare);
- Pentru permisele de conducere emise după data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unuiduplicat poate fi transmisă şi prin corespondenţă la adresa poştală sau adresaelecronică a Serviciului public comunitar regim permise de conducere şiînmatriculare a vehiculelor judeţean, fiind necesar să ataşaţi cererii şicelelalte documente, scanate.
- Încazul transmiterii prin poşta electronică este obligatorie predarea/prezentareadocumentelor în original la ridicarea permisului de la ghişeul eliberarăripermise. Documentul se ridică personal de la sediul serviciului.
Unde se depun actele? Care este programul de lucru?
Răspuns: Documentele necesare preschimbării permisului de conducere străin cu document similar românesc, pentru persoanele care au sau îşi stabilesc domiciliul sau reşedinţa pe raza municipiului Bucureşti sau Ilfov, se depun personal de catre titular la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Inmatriculare a Vehiculelor Bucureşti din Şos. Pipera. nr. 49 sector 2.
2.Care sunt sunt actele necesare, durata și taxa pentru preschimbarea permisului din străinătate?
Răspuns: Actele necesare sunt– Permisul de conducere din străinătate, actul de identitate (buletin, ID etc.) și pașasportul, fișa medicală, dovada achitării taxei. Toate actele trebuie prezentate la depunere în original, iar cele într-o limbă străină trebuie traduse și legalizate. Termenul legal de obținere e 30 de zile, dar poate dura și 2-3 luni, în funcție de cât de repede autoritățile române vor intra în legătură cu autoritățile străine pentru verificarea autenticității permisului străin. Permisul străin nu va fi întors dvs, ci v-a fi trimis către ambasada din România sau țara emitentă a permisului.
3.Care sunt email-urile de la Serviciul din București și Ilfov?
Răspuns: permise.bucuresti@mai.gov.ro și permise@prefecturailfov.ro.
4.Unde trebuie să trimit confirmarea plății amenzii?
Dacă Procesul Verbal a fost emis de Brigada de Poliție din București (Direcția Generală de Poliție), puteți expedia dovada plății amenzii prin poștă sau prin email, la bpr@b.politiaromana.ro. Pentru mai multe detalii sunați la numărul de telefon: 0213233030.
6.Permisul dvs de conducere a fost reținut în străinătate ca urmare a deteriorării ori expirării perioadei de valabilitate?
Puteți solicita eliberarea unui nou permis de conducere , cu condiția depunerii următoarelor documente: cererea solicitantului în care veți indica situația dvs., actul de identitate – original si copie, fișa medicală, contravaloarea permisului de conducere în valoare de 68 lei.
7.Am solicitat transmiterea permisului de conducere la adresa de domiciliu, dar sunt nevoit să plec din țară, urgent. Cum pot intra în posesia documentului ?
Prin mandatarea unei persoane sau la revenirea în țară veți avea posibilitatea de a solicita eliberarea documentului de la ghișeul serviciului public comunitar competent, numai după returnarea acestuia de către serviciul de curierat.
8.Permisul de conducere poate fi livrat la o altă adresă decât cea de domiciliu?
Da, aveți posibilitatea de a indica adresa la care doriți să vă fie livrat permisul de conducere (domiciliu, serviciu sau oricare altă adresă la care puteți fi găsit).
10.Pot solicita preschimbarea permisului de conducere românesc inainte de expirarea valabilității administrative a acestuia ?
Da
11.Unde se poate depune cererea de preschimbare a permisului de conducere străin cu document similar românesc ?
La Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Inmatriculare a Vehiculelor pe raza căruia solicitantul are stabilit domiciliul sau reședința.
12.Unde pot solicita eliberarea cazierului auto (istoric sancțiuni) ?
Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obțină, personal, la sediul poliției rutiere din județul care il are în evidență, informații cu privire la numărul de puncte de penalizare care i-au fost aplicate.
Pentru posesorii de permise de conducere străine, această evidență se ține de către autoritățile competente din statul emitent.