Acte necesare pentru obținerea declaraţiei:
Când se complică lucrurile? Atunci când părintele/ părinții nu sunt în țară să poată face declarația, cum este cazul multor copii care au rămas în țară cu bunicii și vor să meargă în vacanță la părinții lor.
Ce trebuie făcut? Părinții trebuie să meargă la un notar în țara în care se află și să dea respectiva declarație de acord cu privire la efectuarea călătoriei în străinătate a copilului. Declarația dată în străinătate trebuie să aibă și Apostila de la Haga, dacă statul este semnatar al Convenției de la Haga, sau să fie supralegalizată, dacă statul în care se dă declarația nu este semnatar al Convenției. Ulterior declarația trebuie expediată în original în România, se traduce în limba română și se legalizează traducerea, pentru a putea fi prezentată la punctul de trecere al frontierei. Declarația trebuie prezentată în original și în copie la poliția de frontieră; de regulă se oprește o copie după documente. Așadar, este indicat să aveți actele în original și în copie.
Apostila/Supralegalizarea se obține doar în statul în care se dă declarația, nu se poate aplica în România; dacă, de exemplu, aceasta a fost emisă în Italia, trebuie să fie aplicată apostila pe declarația în original tot în Italia.
Oferim servicii complete și ultra-rapide, inclusiv cu livrare la sediul sau domiciliul dvs.
București, Lângă metrou Universitate, Nicolae Bălcescu nr. 18, bloc Dalles
București, Lângă metrou Universitate, Nicolae Bălcescu nr. 18, bloc Dalles
Circulaţia minorilor în străinătate
În conformitate cu Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cetăţenilor români minori li se permite ieşirea din ţară numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră. Copiii minori (sub 18 ani) posesori de paşapoarte individuale trebuie să prezinte la ieşirea din ţară, pentru a putea călători în străinătate, înscrisuri autentificate conform legii din care să rezulte acordul ambilor părinţi sau al persoanelor responsabile de creşterea, supravegherea şi îngrijirea lor. În situaţia în care copilul minor este înscris în paşaportul unuia dintre părinţi şi se deplasează în străinătate împreună cu acesta, părintele trebuie să prezinte la ieşirea din ţară acordul legalizat al celuilalt părinte, cu excepţia cazurilor în care părinţii sunt divorţaţi şi acesta din urmă are copilul încredinţat spre creştere şi educare prin hotărâre judecătorească, rămasă definitivă şi irevocabilă.
Academia de Traduceri a fost fondată în 2005 de un singur traducător. Astăzi suntem o echipă de 340 de traducători autorizați în toate limbile de circulație internațională.